Wandelingen

Wandelingen
De wandelingen die wij aanbieden zijn gevarieerd en gaan over verharde en onverharde paden.  We lopen door authentieke dorpen, langs rivieren, grote/kleine watervallen, door bossen, middelgebergte en genieten van prachtige uitzichten. Van het vaste programma zijn we afgestapt en kijken per keer wat de weervoorspellingen doen. In overleg met de gasten wordt de route bepaald.  De afstanden zijn aangegeven met ±, dit omdat het per app verschilt hoeveel km er wordt gelopen. Hieronder een omschrijving van de wandelingen. 

Wandeling 1

Covelo de Cima – Lamedo – Agra  ± 12 km
We starten vanuit huis en lopen achter het dorp langs naar Lamedo.  Eerst bezoeken we de oude brug van Lamedo en klimmen vervolgens naar de waterval “da Candosa”.   In dit prachtige bosachtige gebied is het klimmen en klauteren over en langs rotsen heen om bij de waterval te komen.  Als de waterstand niet te hoog is steken we de rivier over om vervolgens langs de rio Ave naar het dorpje Agra te gaan.  Dit oude dorpje is een bezienswaardigheid en voor wie wil kan dit bezichtigingen.  We gaan verder naar een oude Romaanse brug “ponte Romana” waar ook weer een kleinere waterval is te bezichtigen.
We vervolgen de weg en als we de verharde weg weer verlaten krijgen we prachtige uitzichten te zien.  We komen weer in het dorp Lamedo aan en via Covelo de Baixo gaan we terug naar huis. 

 

Wandeling 2

Covelo de Cima, Souto, Fundo de Vila en Anjos  ± 10 km
Via het achterland lopen we de andere kant van Covelo de Cima.  Tijdens deze wandeling gaan we over verharde en onverharde wegen.  Als we de verharde weg verlaten lopen we immense rotsen (peneda’s) en komen langs het dorp Souto .   Achter het dorp Portela langs lopen we over het pad wat door de lokale bevolking en het vee wordt gebruikt en gaan we naar Fundo da Vila. Dit oude dorpje ligt aan de voet van de Serra da Cabreira (de berg van de geitenhoedster).  Hier worden we meestal door de lokale honden  verwelkomt en soms zullen we even aan de kant moeten als de koeien naar de weide gaan. We vervolgens onze weg naar Anjos en lopen weer terug richting Covelo de Cima.
Deze tocht is minder intensief en een goede wandeling om kennis te maken met de omgeving en de hoogte verschillen. 

Wandeling 3

Covelo de Cima naar st. Marta, stuwmeer do Ermal  ± 14 km
We verlaten Covelo nu de beneden weg en maken direct een klim naar boven.  We gaan de bergen en via de eucalyptusbossen gaan we richting het dorp St. Marta.  We hebben uitzicht over de kerk en begraafplaats van Rossas. Onderweg kunnen we geiten en paarden tegen komen.  Aangekomen bij het dorp lopen we over de doorgaande weg naar het stuwmeer. Afhankelijk van het jaargetijde kunnen we bij het restaurant wat drinken. Voor wie wil kan een duik nemen in het meer.  We lopen via het dorp santa Marinha terug.  Achter het dorp Pomar Grande lopen we over een eeuwenoud pad richting het dorp Souto.  Via de bovenweg komen we weer aan bij Covelo de Cima.  Deze tocht is middelzwaar.  Met name vanaf het stuwmeer weer naar huis is een pittige klim. 

Wandeling 4

Covelo de Cima – Serra da Cabreira – Vilar do Chao ± 15 km
We beginnen met een klim en gaan vervolgens via een verharde weg richting Fundo de Vila. We wandelen door dit authentieke dorp en zo krijg je een indruk van het leven in de oude dorpen.   Vervolgens gaan we de Serra da Cabreira, wat een oud graniet middelgebergte is, verkennen.  De omgeving is gevarieerd en verrassend.   De wandeling gaat dwars door de Cabreira waar meestal wel koeien of paarden tegen komen die in de granietbergen staan te grazen. Langs het oude vervallen Casa da Floresta gaan we het natuurgebied verlaten maar niet voor dat we nog door een paar authentieke dorpje gaan.
We passeren op de terug weg nog een oude Romaanse brug en vervolgen onze weg weer richting Covelo de Cima.

Serra da Cabreira
wandelen door de Serra da Cabreira

Wandeling 5

Serra da Cabreira, Agra, ± 13 – 17 km

De Cabreira is een groot gebied en deze route brengt je door een afwisselende vegetatie. Wij gaan met de auto naar het dorpje Agra en parkeren de auto bij cafe Turismo. Vandaar start onze wandeling. Afhankelijk van de tijd dat wij starten is het mogelijk dat we de plaatselijke bewoners tegen komen die hun vee naar een van de weilanden gaat brengen of geiten gaat hoeden in de bergen.  Tijdens de wandeling kunnen wij ook koeien tegen komen die in dit gebied alle vrijheid hebben, vaak kunnen wij ze op afstand al horen door de bel die zij om hebben. Deze wandeling biedt veel verrassende elementen, water, bossen, prachtige uitzichten en diverse vegetatie van naaldbomen en loofbomen. Deze route kan ook uitbreid worden met ongeveer 4 km. Dan wandelen we helemaal naar boven vanwaar we de berg weer afdalen over een oud pad dat soms nog gebruikt wordt door de lokale bevolking. Zij kennen dit gebied op hun duimpje. Als een van de honden van cafe Turismo mee gaat wandelen dan gaat zij voor mij de berg af naar beneden. Gaat zij niet mee dan maak ik nog wel eens gebruik van google maps omdat dit pad niet meer zoveel wordt gebruikt.
Terug bij de auto is het mogelijk om een drankje te nuttigen bij het cafe waar we altijd vriendelijk worden ontvangen en zij graag een praatje maken.

Wandeling 6

Cabeço da Vaca, Serradela ± 10,5 km

Het beginpunt van de route ligt op een half uur rijden van Covelo vandaan en kan alleen gelopen worden als het niet te warm is. Dit omdat er weinig beschutting is.  Deze route gaat het eerste stuk over een verharde weg en daarna verlaten we de hoofdweg.  Vanaf nu is het klimmen naar Cabeco da Vaca op een hoogte van 983 m.  Onderweg kunnen we de Garrano paarden, geiten of koeien tegen komen die dit gebied bewonen.  Het is een bijzonder mooie klim en boven aangekomen heb je een prachtig uitzicht over da Peneda-Geres aan de ene kant en de Serra da Cabreira aan de andere kant.  Dan dalen we weer af naar beneden en komen weer aan bij het beginpunt. 

 

Wandeling 7

Turio, Serradela, Vieira do Minho ± 10 km

Deze route heeft hetzelfde beginpunt als Cabeço da Vaca.  Deze prachtige route gaat langs diverse watervallen. Het eerste gedeelte dalen we flink af naar beneden wat dus ook betekent dat we weer een keer omhoog moeten.  De vele waterwatervalletjes en de bossen maakt deze tocht bijzonder.  Het is mogelijk dat we tijdens de tocht wat obstakels tegen komen als er hevige regenval is geweest.  Ter plekke wordt bekeken of het mogelijk is om de obstakels te nemen.  Het laatste stuk omhoog is zwaar en uitdagend maar uiteindelijk boven aangekomen geeft het een goed gevoel.  

Wandeling 8

Turio en Cabeço da Vaca, 18 km

Voor de geoefende wandelaar en voor degene die nog niet genoeg kan krijgen van deze prachtige omgeving,  kan deze wandeling gecombineerd worden.  De prachtige bossen en watervallen in combinatie met de magnifieke uitzichten over het gehele bied de Serra da Cabreira en de da Penada Geres.  Het is een pittige tocht en daar wordt ook de tijd voor genomen. Je bent minimaal 6 uur onderweg om deze gehele toch te lopen. 

  

Wandeling 9

Covelo de Cima – Sao Pedro – Calvos – Arrotea,  Covelo de Baixa ± 10 km 

Deze wandeling gaat voornamelijk over verharde weg.  We lopen door diverse dorpen heen en passeren de rio Ave in het dorp Sao Pedro.  Dan maken we een stevige klim door Politeiro en komen in Calvos aan.  Op deze route heb je prachtige uitzichten.  Via het dorp Arrotea lopen we weer richting de rio Ave en steken daar de rivier over en via Covelo de Baixo zijn we weer thuis. 

Bergen van Fafe

Vanaf ons huis kijk je uit over de bergen van Fafe. In deze mysterieuze bergen liggen authentieke dorpen verscholen in een prachtige groene omgeving en immense rotsen.  Hier zijn een aantal wandelingen mogelijk die uitgezet zijn door de turismo in Portugal.  Het leuke aan deze wandelingen is dat de bewegwijzering niet altijd meer zichtbaar is of dat een pad behoorlijk begroeid is. Dit maakt deze wandelingen soms echt survivallen.  

Wandeling 10

Maishuisjes route, Varzea Cova, Bastelo, Varzea Cova ± 10 km

Deze route start bij de kerk van Varzea Cova waarvan we door de bossen klimmen tot een hoogte van 670 m om aan te komen in Bastelo. Dit kleine gehuchtje is enigszins ingeslapen en geeft een goed beeld hoe mensen vroeger en nu leven. Het bijzondere zijn de vele maishuisjes (espigueiros of canastras) in dit dorp. Doordat dit dorp hooggelegen ligt heb je mooie vergezichten over de bergen van Fafe. We maken een wandeling door dit authentieke dorp en vervolgen weer onze weg. Een gebied waar je bijna tot geen mensen tegen echter wel veel natuurschoon. In de verte zien we het dorp Varzea Cova weer liggen en met een boog er om heen komen we in het dorp aan en zien de kerk beneden aan de voet van het dorp liggen. Deze route geeft een mooi beeld weer van deze omgeving. Als je door de bergen rijdt heb je geen idee hoe wat voor een prachtige wandelpaden verscholen liggen in de bossen.

Da Peneda Gerês
In het noord van Portugal ligt het nationaal park da Peneda Geres en ligt tegen de Spaanse grens aan. Dit gebied bestaat uit 4 bergketens tw. Peneda, Soajo, Amerela en Gerês.  Deze immense granietbergen variëren in hoogte waarvan de Gerês de hoogte is (1545m).  Als je aan komt rijden vanuit Fafe, en het weer is helder, zie de immense bergketens van de serra da Cabreira met daarachter da Peneda Geres.  Vanuit Vieiro do Minho rijd je  zo de Gerês binnen en zijn er tal van wandelingen te maken. Het plaatsje Gerês heeft warm water bronnen en is een leuk dorp om te bezoeken waar de lokale bevolking graag zijn producten verkoopt aan de toeristen.  

Wandeling 11

Da Peneda Geres, Misarela route ± 11 km
Het natuurgebied da Peneda Geres ligt op een uur rijden vanaf Covelo.  Deze tocht is zeer bijzonder en maken we kennis met dit gebied. We gaan eerst naar Sidros  waar de ponte da  Misarela is.   Deze waterval is immens en indrukwekkend en nemen dan ook alle tijd om hier te zijn.  Dan gaat de klim beginnen naar een hoogte van 683 m en komen aan in het dorp Ferral.  Ook hier zijn wij te gast bij de koeien met die prachtige hoorns.  Wat deze tocht zo bijzonder maakt is de variatie van het landschap zo lopen we langs weilanden, bergwanden en  hebben we een prachtig zicht op de Geres en de rivier Cavado.  Als er dan toch een eind aan de tocht komt kunnen we bij het plaatselijke cafe wat drinken.