Klimaat / Seizoenen

Klimaat

Noord Portugal heeft een gematigd klimaat, droge zomers maar er kan ook  veel regen vallen. Hierdoor is deze streek ook zo groen. Gemiddelde temperatuur in de zomer is 29°C  de winters hebben een gemiddelde temperatuur van 14 °C. De nachten in de winter kunnen erg fris zijn. 

Door dit klimaat groeien er veel mediterrane bomen en planten, zoals de sinaasappelboom, citroenboom, olijfbomen, vijgenbomen, mimosa, bougainville  en eucalyptus . In dit gebied wordt ook veel wijn verbouwd, zowel voor eigen gebruik als voor de verkoop. 

 

Seizoenen

Winter
Zelfs in de winter is Noord Portugal prachtig, als de zon schijnt is het gelijk aangenaam, de terrassen staan er dan fraai bij.  In de winter kan veel regen vallen, hierdoor komen de rivieren weer hoog te staan. In februari staat de mimosa in bloei en zijn de bomen topzwaar met sinaasappelen.

Voorjaar
Het voorjaar is mijn favoriet, het klimaat is dan aangenaam. De eerste planten  staan in bloei en de druivenranken beginnen uit te lopen. Zodra de zon schijnt is het buiten goed vertoeven zowel voor de mens als voor de dieren. Het blijft Noord-Portugal dus er kan ook veel regen vallen.

Zomer
De avonden zijn lang en erg aangenaam. Overdag kan de temperatuur soms wel oplopen tot 35 °C.  Tijd voor een verfrissende duik in het stuwmeer,  afkoelen in een riviertje,  in een van de waterbakken op het terrein of in het zwembad. In de zomer is het belangrijk om je tijd goed in te delen. Tussen 12.00-13.00  uur wordt het warm.   Tijd om lekker luierend bij huis de middag doorbrengen met een boek onder de parasol. Siesta houden in de hangmat onder de olijfboom is ook een optie. De sportievelingen kunnen bij het stuwmeer waterskiën of een waterfiets / kano huren. Bij het stuwmeer heb je kleinschalige horeca, er is een bar met een overdekt terras waar je iets kan eten en drinken. Vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht over het stuwmeer.

Herfst
Ook de herfst periode heeft zijn charme,  de rust op de akkers komt weer terug. Alle druiven zijn geplukt, het maïs is van het land gehaald en alleen de koeien zijn nog op de akkers te vinden.  Zodra het begint te regenen verschijnen er in de dalen allerlei brandjes. Na een droge zomer kan men eindelijk het tuinafval verbranden.  Ook de honden struinen overdag weer over de terrassen.  De avonden worden korter en de open haard wordt in de huizen weer opgestookt. De zonsondergang is elke dag weer een bijzonder plaatje.

Avond bij casa do Salgueiro